top of page

Eerlijk zijn is moeilijk

"Als hij maar eerlijk en betrouwbaar is". "Het maakt me niet uit wat ze doen, fouten maken we allemaal, als ze maar eerlijk zijn". Herken je ze? De uitspraken over onze ideale partner, onze kinderen en andere naasten. Eerlijkheid staat bovenaan ons verlanglijstje. Het belangrijkste van alles in 90 procent van de gevallen( als het niet meer is). En toch, gaat het daar mis. Waarom? Omdat eerlijkheid allerlei vormen kent. Vormen die we liever ontkennen. Want er is maar één waarheid? Ja toch?!

Ik zeg je, eerlijkheid gaat hand in hand met zelfvertrouwen, manipulatie en onzekerheid. Maar daar hebben we het liever niet over.


Er gaan mensen dit artikel lezen, en zeggen "nou nou, bij mij is dat niet zo hoor, ik ben altijd eerlijk" Ontkenning, waar kennen we dat ookal weer van?


"Ga je mee vanavond op de koffie bij Karin?" Nee, daar heb ik geen zin in, want Karin maakt soms opmerkingen die me raken, waar ik niet tegen opgewassen ben. Opmerkingen die me een naar gevoel geven en me onzeker maken, maar het is me nog niet gelukt om daar een weerwoord op te hebben.


Dat zou een antwoord zijn, wat we zouden willen geven. 

Nee, ik heb geen tijd, nee ik voel me niet zo lekker, nee vanavond niet want ik heb nu net een avondje vrij, nee want dit is mijn enige avond dat ik samen met mijn man samen kan zijn... En ga zo maar door....


Smoesjes of niet, daar gaat het mij niet om. Misschien is het wel zo dat het je enige avond met je man is. Dus als je dat zegt, lieg je niet toch?! Waarheid?! Eerlijkheid?! Check! Klaar. Je wilde eerlijkheid, niks aan gelogen, hier heb je je eerlijkheid.

Nog een...


Goh Alex, hoe is het eigenlijk bij jou in de liefde? Nou, ik heb geen vriendin op dit moment. Eigenlijk zou ik het wel leuk vinden om een vriendin te hebben, maar ja, ik weet niet hoe ik het aan moet pakken en ben ook best wel vaak teleurgesteld in relaties. Het raakt me als ik andere stelletjes zie die het fijn hebben samen, eigenlijk wordt ik dan best jaloers. Ik zou graag een vriendin willen, maar ik durf niet.


Dat zou eerlijk open kwetsbaar en eerlijk zijn toch.

Ik heb daar nu geen tijd voor hoor. Als ik andere stelletjes zie waar het allemaal mis gaat, nou dan ben ik blij dat ik geen relatie heb. Ik zie om mij heen vaak stellen die ruzie maken, dat heb ik nu gelukkig niet. 


Ook deze antwoorden, waar nog allerlei variaties op mogelijk zijn, zijn allemaal waar. Allemaal eerlijk... Toch?!

Hoe eerlijk zijn we als we informatie weg laten, niet zeggen. Hoe eerlijk ben je, als je eromheen draait. Het is heel simpel, want we herkennen het allemaal. Dat verteld je gevoel je namelijk. Weet je gevoel dan direct wat er speelt?! Nee! Je voelt dat er meer is, of iets anders is, dan wat de persoon tegenover je verteld. En dan heb ik het juist NIET over de lichaamstaal!

In de taal die je spreekt, de woorden die je gebruikt kun je heel erg gemakkelijk eerlijk zijn. Maar is dat de eerlijkheid waar het over gaat? 


Op de achtergrond spelen allerlei andere processen. Onbewuste processen, ge- automatiseerder, ingesteld op het beschermen van jezelf. Ingesteld op overleven, want ergens diep van binnen weten we, alleen de sterkste overleven op deze aarde.

Dus iedereen wil de sterkste zijn, iedereen wil bestaansrecht hebben, erkenning. En wat we vooral niet willen is buitengesloten worden, uitgelachen worden, verstoten worden, onbegrepen worden ( wat zou kunnen leiden tot verstoten)

En ga zo maar door.


Dat zit erin, en daar doen we alles voor. Ja je leest het goed, alles.


Alleen, ieder heeft een andere manier gevonden om dat te doen. Ieder heeft een ander beschermingsmechanismen gemaakt, gecreëerd, om zichzelf te beschermen. Beschermen tegen de boze buitenwereld, bescherming om onze overlevings kans te vergroten.

In de huidige tijd onzin. Want als je volwassen bent, onderdak hebt en te eten hebt waar moet je jezelf dan tegen beschermen? Wat maakt het dan uit wat anderen van je vinden en denken. Je kunt voor jezelf zorgen, je bent niet afhankelijk van een ander om te overleven.

In mijn beleving heb je 2 soorten mensen. Mensen die manipuleren en mensen die niet manipuleren. Beide kunnen ze even onzeker zijn. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat beide onzeker zijn. En ik zal je uitleggen waarom. 


Iemand die manipuleert is bang en onzeker. Bang om de controle over zijn leven niet te hebben of kwijt te raken. Iemand die manipuleert voelt haarfijn aan bij een ander dat hij/zij onzeker is. En wat heeft een onzeker iemand nodig? Juist, bevestiging. Bevestiging in dat hij goed is, de moeite waard is, en bestaansrecht heeft. Als een manipulatief persoon dit haarfijn aanvoelt, en dat doen ze, ( niet eens bewust ) hebben zij een machtspositie. De manipulerende persoon heeft de controle. Bevestigd hij de ander in zijn bestaansrecht, dan voelt de ander zich gewaardeerd en krijgt meer zelfvertrouwen. Zegt de manipulerende persoon niks, of maakt hij een vervelende opmerking, is het zelfvertrouwen van de ander gelijk beschadigd. Dat maakt dat het een machtspositie is. En dat heeft deze onzekere manipulator nodig, want door dat gevoel van macht, voelt het alsof hij controle heeft.


Goed, nu de andere kant van het verhaal. De ander, de niet manipulerende mens is zoals al gezegd onzeker. Hij twijfelt aan zichzelf en wil zich graag goed voelen. Hij wil erkenning voor zijn bestaan, hij wil gehoord worden. Maar bovenal, hij wil het graag goed doen voor de ander. Hoppa, daar heb je het al. Ideaal voor de manipulator. Hij krijgt een beetje erkenning van de manipulator en gaat meteen harder rennen. Nu krijgt hij wat weerstand, even wat minder erkenning, dus nog meer aanmoediging om nog harder te gaan rennen. En nog harder en misschien wel nog harder. 

Samen houden zij dit spel in stand. Onbewust. Want er komt een moment, vroeg of laat, dan zegt één van beide, ik wil dit niet meer. Vaak komt de niet manipulator tot deze conclusie en geeft dan aan moe te zijn. Moedeloos, ik kan het toch nooit goed doen. Of hij wordt sterk en ziet in, dat er geen wedstrijdje hardlopen plaats kan vinden terwijl hij plaats neemt op het terras.


Door jezelf niet kwetsbaar op te stellen, en door je onzekerheid niet toe te geven ben je niet sterker. Ben je niet eerlijker. Iedereen is onzeker, allemaal in andere maten en allemaal over andere onderwerpen. De één over zijn uiterlijk, de ander over zijn examen, de ander over zijn relatie of zichzelf. In wezen maakt het niet uit wat het is.


Als je je eigen onzekerheid niet erkent, voor jezelf, zonder hem nog uit te spreken. Maak je jezelf groter dan dat je eigenlijk bent. Je laat een sterk persoon zien aan de buitenwereld. Een persoon die zegt dat zij graag een avond met haar vriend is, omdat dat hun enige avond samen is. Waar niets aan gelogen is, maar is het eerlijk?

Los van de buitenwereld. Is het eerlijk tegenover je zelf? Is het nodig om jezelf groter en sterker voor te doen dan dat je werkelijk bent. Voor wie ben je je onzekerheid aan het verstoppen? Hoe snel en hoe vaak wordt jij gemanipuleerd, omdat je je in allerlei bochten wringt om het maar goed te doen voor een ander? Hoevaak is daar al misbruik van gemaakt? En is het dan eerlijk om de manipulator hier de schuld van te geven? 


Of wordt het tijd dat je stopt met het wedstrijdje hardlopen, en gaat zitten op het terras. Kijkend naar al die mensen die elkaar voor de gek aan het houden zijn. Al die mensen die menen hun onzekerheid te moeten bedekken en te camoufleren. Al die manipulerende mensen, die zich goed voelen door een machtsspelletje te spelen met anderen om hun eigen onzekerheid te verbloemen.

De onwetende, de onbewuste/minder bewuste mens zal zich hierin niet herkennen. Die zal niet zien of willen inzien dat we verstoppertje spelen met zijn alle. 


Zie je dit verstoppertje spel wel, dan heb je een keuze. Je kunt niet gemanipuleerd worden, als je niets van de ander nodig hebt. Je hoeft jezelf niet groter te maken door je kwetsbare en onzekere deel te verstoppen. Want dan weet je, ookal ben ik onzeker, ookal voldoe ik niet aan de wens van een ander, ik heb de goedkeuring van een ander niet nodig om bestaansrecht te hebben.

 

Ik heb genoeg zelfvertrouwen, waardoor ik ook mijn onzekerheden aanvaard dat ze er zijn. Dat maakt me in staat om hier open over te communiceren, zonder angst om verstoten te worden. En dat is, waar in mijn beleving eerlijkheid over gaat.


16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page