top of page

Wat er mis is met altijd maar geven aan anderen


Wat is er mis met altijd maar willen geven aan anderen en het anderen altijd naar de zin willen maken? Je manager, je partner, je kinderen, je familie, je vrienden. Noem maar op. Het woord NEE staat wel in je woordenboek maar niet onder de “N” zodat het nergens terug te vinden is.

En wat is daar mis mee? Nou alles eigenlijk.. want het leidt uiteindelijk tot uitputting. Heel simpel: als je alles weggeeft, hou je niets over voor jezelf . Tenzij er iets voor terugkomt. Ik heb zelf ervaring met heel veel geven en ik weet dat ik me altijd heb verscholen achter het argument dat ik “zo graag goed wilde zorgen en doen voor andere mensen” . En deze: “uiteraard hoef ik daar niets voor terug want hun blije gezicht is al beloning genoeg” . Als er dan een keer een woord van dank of presentje kwam .. dan wist ik helemaal niet hoe daar mee om te gaan en ongemakkelijk wuifde of moffelde ik het maar snel onder de tafel. Uiteraard nog steeds  het sprookje vertellend dat ik het allemaal met liefde en plezier en vooral onbaatzuchtig deed.


Wel lieve mensen, laat ik het bij mezelf houden … het is flauwekul! Heel duidelijk en ontnuchterend kan ik zeggen dat er niks onbaatzuchtigs aan was en dat het me uiteindelijk te doen was om waardering, erkenning, aandacht, de behoefte om een goed mens gevonden te worden. Dat willen we toch allemaal hoor ik je bijna door mijn  WIFI verbinding heen zeggen? Ja, dat klopt. Dat willen we allemaal. Helaas willen we dat graag van anderen ontvangen, dan voelen we ons goed. Helaas, omdat ik me daardoor een gedrag heb aangemeten ( het geven ) waardoor ik alle energie weggaf aan anderen om het hen naar de zin te maken of om ze gelukkig te laten zijn. 4


 Uiteraard kwam daar ook waardering voor terug , zeker wel. Even. In the end my friend, trok het me leeg. Volgens mij een teken dat er dan meer gegeven is dan er terug kwam in de vorm van voldoening of energie.  Ik kwam tot de conclusie dat er sprake moest zijn van een disbalans. Ondanks dat er best wel soms waardering kwam als reactie op mijn geven, voelde het op de langere termijn toch ergens teleurstellend en uitputtend. Het klopte niet, er zat ergens een “lek” . Uiteindelijk kwam ik er achter dat ik mezelf mocht leren waarderen, erkennen en vooral mezelf leren begrijpen. Om te stoppen met mezelf weg te geven en mezelf aan mezelf te gaan geven. Om meer aan mezelf te denken en keuzes te maken waar ik achter stond. Lukt dat altijd? Neeje tuurlijk niet! Lukt dat vaker dan voorheen? Yes, dat dan weer wel gelukkig.  Ik deel met liefde en plezier mijn inzichten, ervaringen, struikelmomenten en vreugde sprongen met je in onze 6 maanden durende training Keuzes in Geluk. En met nog meer liefde en plezier leer ik jou op deze manier om meer rekening te houden met jezelf en je zelf de waardering, erkenning, aandacht, geluk en vooral rust te geven die je verdient.


Geschreven door Willian Kirchner


8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page